Neptejte se co, ale proč
3.1.2006 13:07

Proč nejsou „recepty pro muže“?

Všimli jste si, jak jsou recepty a vůbec návody na přípravu jídla složitě napsané? A taky se vám ve spěchu stalo, že až po pečlivém vykonání prvního bodu zjistíte, že máte onu surovinu „vložit do vroucí vody“? Proč je spousta návodů tak „strašně jednoduchých“, jen na pár bodů, zato však pěkně propletených?

Předem říkám, že jako kuchař jsem dost mizerný a moc tomu nerozumím. Respektive nejsem vlastně vůbec žádný kuchař, ale i tak se občas potřebuji najíst :-)

Vložte do vroucí osolené vody

Tvořím jídlo přesně podle návodu. Jak je to napsané v jednotlivých bodech, tak postupuji, co bych si něco vymýšlel.
A teď čtu: „vložte do vroucí osolené vody“. Kde mám proboha najednou vzít vroucí vodu, a ještě k tomu osolenou? To bych přece musel bydlet minimálně v sopce, abych mohl něco takového mít po ruce. Takže holt vezmu hrnec, napustím do něj vodu, postavím na kamna, osolím a počkám.

Ale proč to všechno? Ta voda se přece mohla vařit už dávno při tom, kdy jsem dělal předchozí body! To nemůžou napsat něco takového?:
1) Postavte vodu na kamna a osolte ji
2) Udělejte „to ostatní“
3) Vložte „to něco“ do té osolené vody na kamnech

Jak by to bylo jednoduché a jasné! Hned bych věděl o co jde a nemusel nad tím vůbec přemýšlet. Ale takhle musím napřed číst celý návod (nejlépe několikrát), abych si to v hlavě do tohoto srozumitelného návodu mohl „přeložit“.

Přidejte nastrouhaná jablka

Ale vroucí voda není zdaleka všechno. Příručky pro kulinářský průmysl hýří různými perlami. Např. při pečení koláče čtu: „přidejte nastrouhaná jablka a vložte do trouby“. To je sice pěkné, ale až do této chvíle jsem o žádném strouhání jablek neměl ani ponětí! Prostě nic, nic a najednou po mně rovnou chtějí nastrouhaná jablka! Celá práce se tak musí zase zastavit..

Ty návody jsou zkrátka úplně chaotické, jednotlivé úkony vůbec nejdou v tom pořadí, jak by měly jít za sebou.
Běžný člověk přece doma nemá připravenou vroucí vodu, stejně ji musí vyrobit, tak proč to nemůže být napsáno ve více bodech? A tak, jak jdou chronologicky za sebou, aby podle toho mohl pracovat i „méně zdatný jedinec“?

Možná, že veškeré recepty a návody jsou dělané pro ty, kdo ví, jak se co dělá, jen třeba nechtějí na něco zapomenout. Ale těm by podrobnější (resp. logičtější) návod snad vadil? Určitě ne.

Tak proč se tak strašně šetří místem? Vždyť se podle toho nedá vůbec nic udělat... :-)



Nahoru
O serveru, právní ujednání, přístupnost
Založeno na vlastním redakčním systému a vlastním fóru.