Malé úvahy o problémech kolem nás

Komentáře k článku

5.8.2005 9:10

Originální receptura z roku... aneb pivo se přestalo vyvíjet?

Na pivních táckách i v reklamách je pivo (a nejen to) hodnoceno jako „stejná chuť od roku“ (doplňte co chcete v rozmezí 700 let), „originální receptura z...“ atd. Copak se pivo přestalo úplně vyvíjet?

Napadá mě jediná otázka - když už tolik století pivovarníci nedokážou vylepšit svůj produkt, co tam tedy dělají? Nemají na to použít nové způsoby? Co je tak dobrého na pivu, jež vzniklo před takovou dobou?
Tehdejší výrobce nemohl být tak zkušený jako dnes a hlavně měl proti nám mnohem omezenější suroviny. Co si neudělal sám, to neměl. Takže pivo splácal z toho, co našel, a protože nic jiného nebylo, lidé si na to zvykli. A vyžadovali to.

Originální znamená nejhorší z možných

Čekám, kdy se objeví reklamy typu „kupte si žárovku sestrojenou podle plánů Edisona. Co na tom, že téměř nesvítí a hodně žere, ale ta jediná žárovka je ta pravá, původní“. Nebo „kupte si foťák podle plánů z roku 1912. Plachetka zdarma.“.

Děkuji, nechci. Lidé s těmito výrobky byli v té době jistě velice spokojeni, ale dneska už jsme mnohem dál. Je sice hezké myslet na toho, kdo to celé vymyslel, ale raději budu používat ty věci, které jsou sice bez historie, ale jsou prostě nejlepší.

Pivo nemůže být lepší?

Za těch několik stovek let se hodně změnilo. Existuje mnohem více přísad, surovin, technologií výroby. Kdyby se pivo vyrobilo dnes, bylo by jiné. A určitě lepší, naši předkové neuměli o nic víc než my.
Nevěřím, že je pivo už „nejlepší“. Spíše je průměrný hospodský povaleč tak konzervativní, že nepozře nic, co by se lišilo od toho, co poprvé chlastal v mládí.
A pivovary si mnou ruce, že nemusejí vymýšlet nic jiného.

Z tohoto pohledu jsou mi sympatičtější bezdomovci, kteří do sebe lijou krabicové víno. Alespoň přemýšlejí.

Kdyby nějaký učitel řekl, že už 50 let učí podle stejných osnov, co si kdysi napsal, neznamená to, že jsou ty osnovy tak kvalitní, ale že celých 50 let vlastně nic nedělal. Takže tuto skutečnost zatajuje. A dobře dělá, nikde by ho nepochválili. Jedině v hospodě ano.

Nostalgie starých časů

Nebo průměrný pivař tak rád „vzpomíná“ na časy, kdy ještě stejně dávno neexistoval? Celkem pokrytecké. Mně stačí, co jsem o těchto „dávných dobách“ četl - důležitý byl především majetek, rozšířené byly sňatky z rozumu, pomluvy, třídilo se do „společenských vrstev“... z dnešního pohledu hnus, jsem rád, že žiju až teď a osobně tak hloupě „nevzpomínám“.

Je to blbost

Ať tak nebo tak, je to nesmysl. Je to nesmysl hlavně tím, že se historie bere jako plus. Jsou i „moderní“ piva, ale kvůli tomuto zažranému hloupému přístupu mají horší pozici.

Nepatřím mezi pivaře, natož mezi průměrné pivaře. Ale opravdu je láká pivo „podle originální receptury“? Je tu něco, co nevidím?

Uvítám názory v diskusi.

re
avan, 5.8.2005 15:51

ale samozrejme, že sa na výrobu piva používaju moderné receptúri a technológie ... „originálna receptúra“ to je len taká báchorka pre široké masy, pretože niekto zistil, že sa to lepšie predáva ... nevidím dôvod prečo sa nad tým pozastavovať

pivo treba radšej piť ako nad ním rozmýšľať ;]

Odp: re
Honza, 16.4.2008 23:40

Gambrinus,bohužel i ta Plzeň … stoji za hovno(je to euro pivo-výrobní proces se zaměřil na zkracení výrobní doby piva, hlavní důvod je snížení nákladů a na kvalitu piva se prdí, hlavně, že jsou větší zisky) pomaloučku to začali šidit, až to dotáhli k dokonale pivní sračce a to myslím doslova, ať žije přitažlivost G ;-)

!?
Mr.Putter, 7.8.2005 22:31

Mám takovej dojem, že sem někde četl, že nemáme filozofovat v hospodě nad pivem ale na svíce.cz. A jak tak koukám, skončili sme zase u toho piva.

Odp: !?
Martin Borský, 9.8.2005 23:55

Milý Aleši, nevím jestli potřebuješ pár nových návštěvníků na své stránky nebo píšeš seminární práci na téma historie pivovarnických receptur. Předně Tě musím upozornit, že v kapitalistickém hospodářství se všeobecně užívá služeb marketingu - proto různé hlášky na etiketách: tradice od 1222 a pod. Tradice je ale v pivovarnictví všeobecně dobrá věc. Podle mého názoru je nicméně zlatý věk piva už za námi. Nikoliv z hlediska ziskovosti - světoví hráči na pivním trhu nás ještě jaksepatří oškubou! Poctivost ve vaření piva se myslím snoubila s moderními technologiemi cca před sto až 60 ti lety (bohužel ovlivněno II. sv. válkou a u nás dále režimem po 1948). V některých malých pivovarech v ČR se naštěstí ještě nůžeme potkat s tradiční a osvědčenou technologií a recepturou, která není ovlivněna jen komercí, jak je to ve velkých , nadnárodními koncerny vlastněných, pivovarech. Zároveň se zde používají moderní technologie na zachování poctivé chuti piva při dosažení požadované trvanlivosti.
Takže na zdraví!

Odp2: !?
Aleš Janda, 23.8.2005 12:02

Napsal jsem to proto, že mě to zajímá :-)

Já vím, že je to marketingový tah. „Tradice od roku...“ se píše asi proto, protože se to lépe prodává. Ale proč se to lépe prodává? Co na tom ti lidé vidí?

Na to jste mi stejně neodpověděl..

proc?
pankreas, 21.9.2005 14:02

Protoze lide slysi na kvalitu a „tradicni receptura“ je v protikladu technologii moderni rychlovyroby, ktera je samozrejme levnejsi, ale vyledek pak trochu trpi.

Odp: proc?
Aleš Janda, 1.10.2005 22:25

No ona je asi i kvalitnější (zákonitě - kvalitnější suroviny i výroba => kvalitnější výrobek), i když asi ne kvůli péči, kterou tomu výrobci dají. Ale ano, lidé si obecně tohle myslí a to je dost smutné...

Staré časy
Karel, 4.1.2006 15:31

Vařím pivo a když píší že po staru tak po staru.Otevřené kvašení,bez filtru,bez paster.Je to opravdu tekutý chleba, ne řídká sračka.A že tak nadáváte na staré časy,sňatky z rozumu,třídní vrstvy a já nevím co ještě,asi Vaši předkové v té době hovno měli.Moji se měli dobře,ale pak je okradli zloději a povaleči a všichni vědí jak dlouho to bylo v pr...Ale i tak si myslím že tak zostra píšete jen proto aby byla sledovanost.

Odp: Staré časy
Aleš Janda, 4.1.2006 15:55

Díky za názor :-)

Já věřím, že současná metoda vaření piva je dostatečně kvalitní. Jen se divím, že ačkoli se vyvíjí úplně všechno (včetně chleba a rohlíků) - koneckonců i ta voda se pije jiná - vývoj piva nějak „zamrzl“.

Zeptám se: zkoušíte nové metody, přísady apod.? Neříkám hned prodávat, ale jen zkusit... Nebo prostě děláte to, co Vám odkázal Váš děd a necháváte to tak?
A proč?

Mimochodem, to že je článek psaný „zostra“ není záměr, já to tak cítím a tak prostě píšu :-)
Moji předci se měli různě, podle toho, po které větvi bych chtěl „jet“ (kromě toho čím jdu dál, tím bych měl těch předků víc ;-)), ale myslím, že to, jak se měl něčí předek s tím nesouvisí.

Odp2: Staré časy
- noface -, 30.4.2006 22:47

K vašemu příspěvku Aleši:

I já má dojem, že se jedná o flamewar za účelem zvýšení návštěvnosti, nicméně o to teď nejde. Jak se vyvíjí pokrok a kam vámi tolik žádaný pokrok spěje vám mohu ukázat na několika příkladech. Protože bohužel nerozumím pivu ani jeho výrobě, použiji jiné produkty.

1) uzeniny
Přečtěte si někdy složení

2) ovocné marmelády a džemy
Přečtěte si někdy složení

3) BIO potraviny
Kapitola sama pro sebe. Sám biozemědělec mi nedávno řekl, že celé BIO je jeden z největších podvodů na lidi, protože se nejedná o nic nového, pouze hospodaření, které tu bylo před necelými stovkami let. Doslova - hnojení přirozenými hnojivy a krávy na pastvě místo zavřené v boxech. Přesto se mohou lidi z BIO potravin málem posr... a zaplatí i 400,-/kg BIO kuřecího masa o banánech za 70,-/kg ani nemluvím.

Přečtěte si něco o BIO, možná budete opatrnější v tak silných výrazech, které jste použil. Díky „novým lepším technologiím“, které obrovskou měrou používají dochucovadla, aromatizující látky a podobné sračky místo kvalitních surovin a starých, osvědčených receptur mají skutečně přirozené potraviny (dnes nazývané BIO) zcela jinou chuť než kterou žádá spotřebitel. Přirozené potraviny mají chuť méně výraznou. To je ale (opět díky vašim novým technologiím) jejich mínus. Pokud by se toto mělo zlepšit, dostáváme se opět k chemii v potravinářství.

To je celý pokrok, lepší suroviny, lepší technologie,... A mohl bych pokračovat, dále rozvíjet podobné „flamewars“ atd. atd. atd.

- noface -

Odp: Staré časy
- noface -, 30.4.2006 22:37

Karle,
můžete se mi prosím ozvat na noname-noface@seznam.cz?

Díky

- noface -

Máte k článku co říct? Máte názor? Je jedno, že článek nevyšel dneska, téma je aktuální stále! Váš komentář se nám zobrazí, tak napište!

Přidat nový komentář

Pokud jste registrován(a), zadejte heslo:

Pouze Vaše jméno (přezdívka) a vlastní příspěvek jsou povinné položky.

Prosím můžete-li, používejte diakritiku - píše se to stejně dobře a mnohem lépe se to čte. Příspěvky naprosto mimo téma nebo obsahující vulgární výrazy budou bez odpovědi smazány - poškozují tuto diskusi.
Formátování: [bold]tučně[/bold], [ital]kurzíva[/ital], [url=adresa]text odkazu[/url] (viz Formátování textu).
Děkujeme za Váš názor.

Nahoru
O serveru, právní ujednání, přístupnost
Založeno na vlastním redakčním systému a vlastním fóru.