Neptejte se co, ale proč

Poslední komentáře

Střípky z diskuse

Zajímavé odkazy

Novinky na Svíci.cz

  • 30.11.2007: Nyní jsou nově přidané komentáře od poslední návštěvy zvýrazněny barevně
  • 13.4.2007: Možnost úpravy i zatím neschváleného článku
  • 22.6.2006: Zlepšeno vyhledávání
Proč používat Linux

Komentáře k článku

13.4.2006 13:59

Neotročit recepisům - být objevný a tvůrčí

Neznám pokleslejší knižní produkci, než jsou kuchařky. Je jich všude tolik, že snad jen lehká eroticko-milostná produkce je, co do množství srovnatelná. Sám vařím více než čtyřicet let, napsal a vydal jsem několik publikací na různá kuchařská témata, takže vím o čem mluvím. Kuchařky velmi špatně píší, nebo velmi špatně překládají ze zahraniční produkce a potom vydávají všelijací nekvalifikovaní podnikavci na kšeft.

Jsou asi čtyři hlavní podmínky pro napsaní kuchařské knihy - umět sám vařit; ovládat beze zbytku základní kuchyňské technologie a zvyklostí, znát terminologii pokrmů a jejich tvorby, znát exaktní receptury a umět sám beletristicky psát. Nevím, ale nějak se mi knihy o vaření fundované těmito znalostmi a zkušenostmi – o literárním talentu, který je další nezbytnou podmínkou vzniku šaramantní čtivé kuchařky, už raději nemluvím.Ty se mi na trhu nacházet nedaří vůbec.
Když se zahledím do nákladné kuchařské knihy vyrobené z křídového papíru, uložené v tvrdé leštěné foliované křídové obálce a doplněné množstvím barevných křídových fotografických reprodukcí, oko je utěšeno, srdce poskakuje radostí z té krásy. Když se potom začtu do jednotlivých receptů, mé nadšení chřadné a mění se v depresi. Takové nesmysly a slátaniny obsahuje nejednou ta krásná výtvarná publikace, že dostávám i záchvaty zloby nad mrháním lidskou prací a nad tím matením adepta vaření ziskuchtivými diletanty.

Kupte si co chcete, hudruji nad potenciálními kupci těchto knih, je to vaše volba, ale nemyslete si, že se vám podaří podle toho uvařit. Chyba lávky. Těm knihám schází nejen kuchařská odbornost, (pro příklad třeba, že dosud většina píšících a v mediích předvádějících kuchařů a autorů nerozlišuje třeba smažení a pečení), ale i koncepčně vedený výklad adeptovi vaření fundovaný jednotnou srozumitelnou metodou.

Žil jsem větší část života v jednoduché kuchařské éře. Maminky uměly a dělaly, vzhledem k chudobě na trhu a ve spíži, několik jídel. Jednoduchých a nesčetněkrát ověřených. Poučit se z jejich vaření, zvládnout to nejdůležitější – zástup rozličných polévek, guláš, rozličné omačky, kaše, vaječná jídla, pečená masa, zelí, luštěniny, moučníky a těstoviny, je zlatou bránou otevřenou, je základem dalšího postupu ve zdatnosti nad plotnou. Nezbytné je však utrhnout se od tradice a obohatit své vaření vlastními nápady a zkušenostmi. Je třeba zacházet kriticky i s kuchařkami novodobými. Ty, které zmrzačili diletanti, hodit bez milosti do stoupy, ty které jsou napsané slušně, zvláště různé národní a regionální kuchyně, brát jako skelet a inspiraci vlastního vaření.

Recepisy, které se akceptují otrocky a detailně, jsou spolehlivou brzdou dalšího rozvoje kuchaře adepta, který našel nad plotnou obrovský popud k samostatnému tvoření.

Odpověď
Maura, 13.4.2006 19:14

Zajímavý článek. Já sice pravidelně nevařím, ale mám ve své knihovně kuchařky 19. stoletím počínaje až po dnešní dobu. Na moučníky, na omáčky, na rychlá občerstvení atd. Ale když vařím, tak s fantazií. Protože vím, že to není jen záležitost chuti, ale také správného používání různých přísad, kořením počínaje, aromatickou zeleninou pokračujíc a dobře upečenýmnebo jinak upraveným masem konče. A protože považuji trávicí trakt za chemickou továrnu, tak hledím, aby všechny ty přísady byly v takové rovnováze, aby nenastal „výbuch“. Máš pravdu v tom, že moderní kuchařky dají víc na efekt, než na správné a zdravé rozložení všech přísad, z kterých jídlo vaříme. Také uvažuji, zda lidé, kteří budou požívati můj kuchařský výtvor, jsou připraveni přijmout za jeden oběd šílené množství kalorií a nebo zda místo smetany použiji třeba nízkotučný jogurt apod. Jo, s vařením je kříž. Já osobně jím slepičí a kuřecí maso (pečené nebo dušené) okořeněné lehce kurkumou a pokapané olivovým olejem. Trochu rýže a jako přídavek nízkotučný vychlazený jogurt s trochou česneku, mírně osolený a pokapaný olivovým olejem. Možno přídat i trochu máty. Je to turecká ajra. Na trávení vynikající. A také se dívám někdy na pořady na Paprice. Vaří tam různí lidé jídla ze zeleniny a ovoce, jednoduchá jídla, zajímavé je, že jsou opravdu dobře uvařená, žádné jedovaté minutky. Proč se nepoučit a trochu se neinspirovat ? A také nepřemýšlet nad tím, co je opravdu dělané na kšeft, pro oko, na svádění všelijakých mlsounů a co ku prospěchu lidského zdraví ? Myslím si, že gurmánství není mlsota, ale smysl pro dobré, opravdu dobré jídlo, které zejména přinese prospěch zdraví a o tom to asi je. Nejíme proto, abychom se nacpali a pak vykládali, kolik jsme za to utratili, ale proto, že máme hlad a současně chceme uspokojit i chuťové buňky a potřeby našeho těla.

představ si milá Mauro, že dnes byl v...
juzek, 13.4.2006 21:09

představ si milá Mauro, že dnes byl v televizi doktor specialista na čínskou medecínu. Ten ti nám rozmlatil všechny naše stravovací představy. Pravil mimo jiné, a tím popřel tvou jogurtovou kuchyň, že jíst studený jogurt třeba s ovocem, je velmi škodlivé neboť se zachlazuje zevnitř organismus. Teď si vyber. Já jsem stejně jako ty na jogurt a comp.Ale teď se to budu bát jíst

Odp: představ si milá Mauro, že dnes byl v...
Maura, 13.4.2006 21:56

Ale to snad ne ..... jugurt vymysleli Indové a je to strašně staré jídlo. Představ si, že já jím jenom studená jídla, všechno si nechám trochu vychladnout, protože vím, že naopak horká jídla nebo teplá, jsou šokem pro organismus. Také ledová, ale přiměřeně teplá jsou dobrá pro zdraví. Já si vzpomínám, jak mně babička vždycky hubovala že jím všechno studené. A do dneška se mi všichni diví, protože si myslí, že člověk by měl denně sníst něco teplého - jasně, kafe, čaj a horkou čokoládu, to jo o)))))

Na knižních kuchařkách nevidím nic...
Nikola, 14.4.2006 19:17

Na knižních kuchařkách nevidím nic špatného. Některé jsou dobré, jiné nestojí dle mé chuti za nic. Několik kuchařek vlastním a pokud podle nich připravuji jídlo, striktně se držím receptu. Ono dát tam něčeho dvakrát tolik, jen proto abych vyhověla vlastní inspiraci obvykle vede k tomu, že bych hotové jídlo mohla rovnou vyhodit a spolu s autorem článku nadávat na nekompetentnost těch, co tu kuchařku napsali, zapomínaje, že jsem to byla především já, kdo to... :-)

Odp: Na knižních kuchařkách nevidím nic...
Maura, 14.4.2006 23:45

Máš pravdu. Je to tak.

Máte k článku co říct? Máte názor? Je jedno, že článek nevyšel dneska, téma je aktuální stále! Váš komentář se nám zobrazí, tak napište!

Přidat nový komentář

Pokud jste registrován(a), zadejte heslo:

Pouze Vaše jméno (přezdívka) a vlastní příspěvek jsou povinné položky.

Prosím můžete-li, používejte diakritiku - píše se to stejně dobře a mnohem lépe se to čte. Příspěvky naprosto mimo téma nebo obsahující vulgární výrazy budou bez odpovědi smazány - poškozují tuto diskusi.
Formátování: [bold]tučně[/bold], [ital]kurzíva[/ital], [url=adresa]text odkazu[/url] (viz Formátování textu).
Děkujeme za Váš názor.

Nahoru
O serveru, právní ujednání, přístupnost
Založeno na vlastním redakčním systému a vlastním fóru.