Neptejte se co, ale proč

Poslední komentáře

Střípky z diskuse

Zajímavé odkazy

Novinky na Svíci.cz

  • 30.11.2007: Nyní jsou nově přidané komentáře od poslední návštěvy zvýrazněny barevně
  • 13.4.2007: Možnost úpravy i zatím neschváleného článku
  • 22.6.2006: Zlepšeno vyhledávání
Proč používat Linux

Komentáře k článku

27.12.2005 20:02

Hovězí s bramborami nebo spíše brambory s hovězím?

Hlavní jídlo se skládá z masa a z přílohy. Pokud jdete do restaurace, vyberete si napřed co chcete za maso a až k němu si vyberete přílohu. Maso je také několikrát dražší a lze ho připravit na mnoho způsobů. Je tedy maso to „hlavní“? Tedy ta důležitější část z jídla?

Maso: dražší, náročnější

Spousta lidí řekne - určitě je. Řeknou: dám si vepřové a jako přílohu (tedy něco podřadnějšího) třeba ty brambory. Tedy právě maso je tím důvodem, proč to jídlo vůbec jím. Příloha samotná je jen „abych to hovězí nejedl suché“, ale vlastně není moc důležitá.

Obvykle je také maso řádově dražší než příloha a jeho příprava trvá déle; musí tedy být tím hlavním.

Příloha: dává jídlu chuť

Možná budu označen za negurmánského barbara, ale já se při výběru jídla řídím hlavně přílohou. Prostě mám zrovna chuť třeba na těstoviny a co si k tomu dám za maso, už pro mě není tak důležité. A dám si ho proto, abych tu přílohu nejedl „tak suchou“.

Ostatně větší část jídla se skládá právě z přílohy, proto je v jídle více znát a vlastně se tak stává tím výraznějším.

Mohl bych si dát k večeři samotné hranolky? No proč ne, s masem by byly sice o něco lepší, ale rozhodně jimi samotnými nepohrdnu.
Ale můžu si dát samotné maso? Asi těžko, jednak bych byl označen za masožravého pračlověka a jednak by mi to opravdu přišlo hodně divné - chuťově by mi to prostě „nesedlo“.
Není právě tohle důkazem, že příloha je výraznější a tudíž i důležitější?

Tak proč se obecně bere maso jako to „hlavní“? Je to jen tou jeho cenou?
Nebo jen opravdu jsem negurmánský barbar? ;-)

Podle mě máš pravdu v tom, že přílohy...
ADC*Assassin, 27.12.2005 21:14

Podle mě máš pravdu v tom, že přílohy je většinou více, ale zase na druhou stranu si nemyslím, že by tímto se stala důležitější. Podlemě se maso řadí jako důležitější než příloha, protože z něj dostaneme více energie a živin. Ja sám si taky někdy dám jen tak ¨suché¨ hranolky, ale to přece neznamená, že by je toto zbavovalo postu přílohy ne? A myslím si, že ani suché maso není špatné :)

Já raději maso
Kačka, 27.12.2005 21:37

V podstatě máš pravdu. Příloha jako taková je jídlem k přípravě i obědnání jednodužší. Ale například z výživného hlediska je to opravdu jídlo podřadné. Třeba již zmíněné brambory plní v našem jídelníčku funkci vlákniny což znamená, že naším tělem projdou fakticky beze změny (ale při své cestě nám také tělo pročistí). To samozřejmě nic nemění na faktu, že mnozí z nás jsou schopni bez úhony na těle dokáží spořádat jakkoli upravený flák masa, prostě jen tak.
Ono to taky závisí na tvé krevní skupině. My s krevní skupinou nejstarší (nulou) máme chtě-nechtě chutě původních lovců a maso vlastně sami vyhledáváme :-)

Mezi námi byly přílohy stejně vyšleny jen proto, aby zaplnily žaludek, a také protože nebylo toho masa tolik. My si dnes můžeme, třeba teď o Vánocích, vychutnat řízet bez jakéhokoliv rozptylování - tak dobrou chuť.
A hezký zbytek svátků.

Odp: Já raději maso
nadja, 4.3.2010 13:18

Taka blbost... to kde si citala moja zlata, ze brambory sa skladaju iba z vlakniny? „Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhruba 75 % tvoří škrob (amylosa a amylopektin cca v poměru 1:5) a okolo 2 % rozpustné cukry. Bílkoviny tvoří okolo 5–10 % sušiny a tuky okolo 0,4 % sušiny. Hlízy dále obsahují významná množství kyseliny citrónové, polyfenolů, minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP. Obsah vitamínu C kolísá v závislosti na době a způsobu uskladnění brambor a pohybuje se nejčastěji v rozmezí 9–25 mg/g. Právě obsah vitamínu C a schopnost brambor uchovávat tento vitamín činí z brambor tzv. ochranou potravinu proti kurdějím. Ve výživě brambory plní dále funkci objemovou, tj. dostatečně zatěžují trávicí soustavu a sytící, tj. poskytují dostatek energie ve formě sacharidů. Zároveň jsou brambory doporučovány jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství využitelné energie.“ (wikipedia) . Nechápem tu pozn. s povodnymi lovcami.Ved clovek bol a je odjakživa všežravec, jasne že si občas niečo ulovil ale nebol to jeho hlavny zdroj potravy. Nie sme masožravci a preto potrebujeme jesť aj rastlinnú stravu.

Odp2: Já raději maso
tlapka, 4.3.2010 17:59

Je podezření, že nadměrné množství bílkovin, které se nyní konzumuje, má vztah k nárůstu nemocnosti. Nelze zapomínat, že člověk nebyl původně vybaven k lovu, ale ke sběru, nanejvýš vybíral vajíčka. Lovit mohl až vymyslel nástroje, nebyl to zájem přírody, když mu nedala drápy a tesáky.

Já raději maso :-)
David Kořínek, 27.12.2005 22:30

Sice máš tak trochu pravdu, ale já si jídlo vždy vybírám podl primární chuti, kterou - jak jsi ostatně napsal - vytváří příloha.

A k tomu masožravému pračlověku :-) Celkem často navštěvuji restaurace jednoho nejmenovaného řetězce, a když si v KFC dám oběd, skládá se z mnoha kousků „suchého masa“ a malého pytlíku hranolek, který je hned pryč. A rozhodně si nepřipadám nijak zvrhle ;-)

Dobrou chuť...

Člověk patří mezi všežravce
romantik, 27.12.2005 23:30

...a jako takový jí maso, obilí, vejce, mléko, ovoce, zeleninu, ryby aj. Pokrm skládající se z masa a přílohy vznikl jistě ze snahy v jednom jídle mít různé složky totiž s obsahem bílkovin, tuků i sacharidů. A konkrétní kombinace už je záležitostí chuti a místních zvyklostí. Za nevhodné považuji některou ze složek vyřadit. A Vaše otázka „co je důležitější: maso nebo příloha?“ má asi stejný význam jako otázka: „co je pro nás důležitější: slunce nebo vzduch?“ Přeji Vám hodně podobných dalších „nápadů“.

Odp: Člověk patří mezi všežravce
Framont, 29.12.2005 12:05

Pokud vím,tak člověk se vyvinul a ještě pořád se vyvíjí z „bylinožrouta“.Ano,tento náš předek požíval i maso,ale zpočátku velmi zřídka,jen když se mu něco podařilo ulovit...Já osobně na mase nelpím,beru ho jako člověk,který přechodil žloutenku,jen jako doplněk stravy...pro zpestření...a ještě dodatek:jednou v životě jsem byl na jatkách a viděl jsem to utrpení umírajících zvířat...to se musí na kvalitě jejich masa projevit...

Odp2: Člověk patří mezi všežravce
romantik, 2.1.2006 22:52

Nechoďte na jatka, ale spíše prožívejte utrpení bezdomovců.

Odp3: Člověk patří mezi všežravce
Geta, 17.1.2006 8:04

Nemohu prožívat tak hluboce utrpení bezdomovců jako zvířat, protože na rozdíl od zvířat se do svého utrpení dostali o své vůli a nesou ho dobrovolně.

Odp3: Člověk patří mezi všežravce
Framont, 19.9.2007 12:58

Utrpení bezdomovců neprožívám ne proto,že bych byl nějaký nelida bez srdce, ale z toho důvodu, že mě životní zkušenosti přesvědčily o tom, že jednak „každý je svého osudu strůjcem“ a za druhé:sociální systém našeho státu myslí na všechny tzv. nepřizpůsobivé občany...

Máte k článku co říct? Máte názor? Je jedno, že článek nevyšel dneska, téma je aktuální stále! Váš komentář se nám zobrazí, tak napište!

Přidat nový komentář

Pokud jste registrován(a), zadejte heslo:

Pouze Vaše jméno (přezdívka) a vlastní příspěvek jsou povinné položky.

Prosím můžete-li, používejte diakritiku - píše se to stejně dobře a mnohem lépe se to čte. Příspěvky naprosto mimo téma nebo obsahující vulgární výrazy budou bez odpovědi smazány - poškozují tuto diskusi.
Formátování: [bold]tučně[/bold], [ital]kurzíva[/ital], [url=adresa]text odkazu[/url] (viz Formátování textu).
Děkujeme za Váš názor.

Nahoru
O serveru, právní ujednání, přístupnost
Založeno na vlastním redakčním systému a vlastním fóru.